“Verwacht het niet van jezelf”

Soms lijkt het alsof je het allemaal zelf moet doen. Alsof je zelf Gods liefde of goedkeuring moet verdienen. Je gaat naar de kerk, doet mee aan Bijbelstudies, en probeert het goede te doen. Maar ten diepste gaat het dan nog steeds om jezelf: je bent ik-gericht. Dat ontdekte Tedo (23) onlangs.
 

Tedo Oevermans vond vrijheid

 

“Van buiten lukte het me prima om mee te lopen binnen de kerk. Maar het lukte me niet om mezelf over te geven aan God. Hoewel ik in Hem geloofde en achter mijn overtuigingen stond, voelde ik me onecht. En dat bleef maar aan me knagen. Dat kwam omdat ik dacht dat ik het zelf moest doen. Het begrip ‘genade’ had ik niet begrepen. Aan genade kun je namelijk niets bijdragen, je kunt het niet verdienen.

Weg van God
“Ik ben opgegroeid met het geloof. Ik zag aan mijn ouders en mijn oma hoe het was om met God te wandelen. Maar mijn geloof is niet iets vanzelfsprekends. Op de middelbare school was ik helemaal klaar met God: ik zette het geloof aan de kant. Voor de buitenwereld deed ik nog wel alsof ik geloofde, maar van binnen had ik afstand genomen. Toen ik ‘toevallig’ toch terecht kwam op de Evangelische Hogeschool, ontdekte ik er veel uit het verleden was waar ik mee zat. Dat moest naar boven komen.”

God maakt vrij
“Na de Evangelische Hogeschool ben ik wel weer aan de slag gegaan met het geloof. Ik kreeg nieuwe vrienden en ging naar de jeugdvereniging in Ameide. Ondertussen deed ik een opleiding voor leraar basisonderwijs. Ik leefde mijn leventje. Soms ging dat goed, soms was het erg moeizaam. Maar op een of andere manier haalde ik toch mijn opleiding.”

“Na de Pabo begon ik met een nieuwe studie. Ik wilde mijn huisje-boompje-beestje wel kunnen vaststellen. En door die studie te doen, wilde ik mezelf bewijzen. Totdat ik de video ‘Don’t waste your life’ van John Piper keek op YouTube. Er ging een balletje rollen: ‘Wat wil ik nu eigenlijk? Waar doe ik het voor?’ Ik kwam erachter dat het alleen maar om mijzelf ging. Toen zijn er een aantal dingen gebeurd: Gods sprak tot me door de Bijbel en door gesprekken met anderen. Dat kwam precies op mijn pad toen ik het nodig had. Het werd duidelijk dat God me uitdaagde om te stoppen met mijn opleiding. Dat heb ik gedaan, en dat was een stap in vertrouwen. Dat gaf zoveel rust, en zoveel bevestiging: het was als het ware een geestelijke doorbraak. Ik ervaar nu vrijheid. Nadat ik luisterde naar God en dus stopte met mijn studie, kreeg ik twee aanbiedingen om voor de klas te gaan staan en kwam de ene Bijbeltekst ter bevestiging na de andere.”

Het draait om Jezus
“Het christelijk geloof gaat helemaal om Jezus Christus; om wie Hij is en wat Hij heeft gedaan. Dat is alles. Je overgeven aan Hem is het allerbelangrijkste. Dat gaat met vallen en opstaan. Maar daarbij mag je de zekerheid hebben dat God je gered heeft, en dat geeft rust en vertrouwen. Hij gaat met je aan de slag, en verandert je naar Zijn beeld.”

[blockleft]Tedo en Ameide
Tedo woont officieel in Lexmond (op Achthoven), maar leeft in Ameide. Daar geeft hij les op de christelijke basisschool. Tedo waardeert de veelkleurigheid in het dorp. “Je ziet veel verschillende mensen, ook in de kerk. Het is mooi dat je dan toch samen gemeente kunt zijn.”[/blockleft]