Het bijzondere begin van Gods redding

Wie: Marcel (45) en Lianne (39) van Huizen

Wat: Marcel: Verzekeringsadviseur (buitendienst) voor bedrijven
Lianne: Radiodiagnostisch laborante bij bevolkingsonderzoek borstkanker
Ouders van Wendy (14), Sander (13), Arjen (10) en Anouk (10)

Kerst in één zin: Het bijzondere begin van Gods redding.


HOE ZIET JULLIE KERST ER UIT?
Lianne: De 24e mag ik zingen in de Kerstnachtdienst. Daarvoor zingen we met het koor ook nog in de omgeving. Dat geeft een vroege kerstbeleving door het repeteren van de liederen. Op 1e kerstdag zijn we waarschijnlijk bij mijn ouders. We gaan dan ’s ochtends met elkaar naar de kerk en eten daarna gezamenlijk. Tweede kerstdag is traditiegetrouw het kerstfeest van de zondagsschool waar ik ook juf ben. Dat vind ik eigenlijk nog het leukste van de hele kerst. Kinderen die zingend binnenkomen met die stralende gezichten! Dat vind ik heerlijk, prachtig! De rest van die dag zijn we bewust alleen met ons eigen gezin.
Marcel: Dat hebben we op een gegeven moment ingesteld. We gaan dan niet naar andere familie maar trekken er met elkaar op uit, of blijven gezellig thuis.
Lianne: Het vult zichzelf in. Ik vind het fijn. We hebben er niet per sé heel veel behoefte aan om met anderen wat te doen die dag. Het is wat ‘verstilder’, met het eigen gezin.

KERST IS…?
Lianne: Kerst is voor ons het begin van Gods reddingsoperatie…
Marcel: …want toen Hij kwam was al bekend dat Hij moest sterven aan het kruis.
Lianne: Ik werd vorig jaar erg geraakt door het lied dat All-in-One zong: ‘’It’s about the Cross.’’ Het is allemaal wel prachtig, die geboorte maar het wordt ook een beetje geromantiseerd. In het Engels gezegd: ‘’It’s about how Jesus came, to be born once so that we can be born again.’’ Hij moest komen om ons te redden. Dat is voor ons de kern van kerst!
Marcel: In de wereld gaat het meer over kerst als vrede op aarde. Men gaat daar de nadruk op leggen: het is gezellig, aardig, leuk en feestelijk maar dat is niet de boodschap die er uiteindelijk achter zit.
Lianne: Een mooie rand eromheen, maar daar gaat het niet om. Het is ook echt een doorkijk naar Pasen. Het moest gebeuren zodat God kan redden.
Marcel: Hoe belangrijk Kerst nu gemaakt wordt in de wereld, zo belangrijk zouden eigenlijk Goede Vrijdag en 1e Paasdag moeten zijn.

KERSTBOOM, KERSTDINER OF KERSTTOESPRAAK?
Marcel: Als we dan toch moeten kiezen…
Lianne: Dan wordt het de kersttoespraak. Een kerstboom doen we niet en een diner wordt meestal een late lunch omdat het anders met de kerk slecht uitkomt. De kersttoespraak vind ik altijd wel aardig. Niet omdat de wereld er zozeer door verbetert, maar ik vind het wel een bepaalde waardigheid hebben.
Marcel: Het is een mooi moment voor de koning om het volk toe te spreken, maar het zou ook op een andere dag kunnen.
Lianne: Als het enigszins kan kijken we er wel naar.

WAT IS JULLIE KERSTWENS VOOR AMEIDE EN TIENHOVEN?
Marcel: Dat we met élkaar beleven dat Jezus gekomen is. Iets minder nadruk op familie en dergelijke om mensen niet buiten te sluiten. Gezellig met familie, vrienden en kennissen maar dan heb je natuurlijk ook mensen die dat niet hebben en juist op zo’n moment zich extra buitengesloten kunnen voelen.
Lianne: Het moet allemaal leuk en gezellig zijn. Het voegt voor mij niet datgene toe waar kerst voor bedoeld is. We kunnen beter met z’n allen nadenken over waarom Jezus moest komen, dan over wat we met z’n allen gaan eten die dag.
Marcel: Daar wordt de nadruk op gelegd door media en commercie.
Lianne: We hebben ook de wens dat we naar elkaar toe open zijn wat Kerst echt betekent. Als je elkaar wilt vinden zijn er zoveel overeenkomsten, dat je elkaar daarin zou moeten vinden. Juist met kerst. In welke kerk je ook zit, je bent alleen gered door het bloed van Jezus. Er is geen andere optie, geen andere boodschap. Dat kan heel confronterend zijn. Je kan er wel omheen draaien maar wat heeft het voor zin?
In die zin zou ik zeggen: laten we het open gooien. De vorm kan dan verschillend zijn maar dat is heel vaak meer de mens die erin zit dan dat God dat op een bepaalde manier wil.
Marcel: (knikt instemmend) Daar ben ik het helemaal mee eens.

En daarom laten we graag zien dat we in nog meer geloven!