Het onbegrijpelijke wonder dat God de wereld heeft liefgehad

Wie: Jaap (48) en Desiree (46) Benschop

Wat: Jaap is docent op de Gomarus (o.a. godsdienst) en Desiree is huismoeder van een groot gezin, waarin we ook voor twee pleegkinderen mogen zorgen.

Kerst in een zin:
Een onbegrijpelijk wonder van God vandaan, waardoor mensen weer met God verzoend kunnen worden.

HOE ZIET JULLIE KERST ERUIT?
Jaap: Op eerste kerstdag ziet het eruit als een gewone zondag. We gaan twee keer naar de kerk. Thuisgekomen gaan we met de kinderen in gesprek over de preek. We beginnen met de kleinste en gaan zo door naar de oudste.
Desiree: We doen wel iets meer aan het eten, bijv. een rollade, maar zitten aan de sobere kant als het gaat om de uiterlijkheden bij Kerst. Niet heel uitgebreid en niet al te feestelijk. Kerst is voor ons vooral een feest van diepe verwondering. Het is eigenlijk een schande dat de Heere Jezus naar de aarde moest komen.
Jaap: Dat Zijn Zoon naar de aarde moest komen om de breuk tussen God en mensen die ontstaan is door de zondeval te helen. Past daar een uitgebreid diner bij? Wij zijn daar wat voorzichtig mee. Verder lezen we een kerstverhaal voor of ik vertel uit het hoofd een verhaal. Met een heel gezin is zo’n dag best snel om. En op 2e kerstdag gaan we eerst naar de kerstfeestviering van de zondagsschool. Daarna gaan we meestal op bezoek bij één van onze twee moeders die we gelukkig nog hebben.

KERST IS…?

Jaap: Het onbegrijpelijke wonder dat God de wereld heeft liefgehad. En dat Hij naar die afgevallen wereld Zijn Zoon gezonden heeft, zodat mensen (door het geloof) toch zalig kunnen worden. Daar over nadenkend kom ik algauw uit bij Johannes 3:16, Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar het eeuwige leven heeft.

Een eenvoudig voorbeeld. Ik heb mijn kinderen lief en moet er niet aan denken dat hen iets overkomt of dat er zorgen en moeilijkheden zijn. God had Zijn eniggeboren Zoon ook lief. Die Zoon die volmaakt en zonder zonde was. En juist die Zoon wil vrijwillig naar de aarde toe. Waarom? Om mensen met God te verzoenen. Zodat mensen weder tot genade kunnen komen. Of in mijn eigen woorden: opnieuw in Zijn gunst kunnen komen. Zodat de verhouding met God hersteld kan worden en de mens weer tot Zijn eer gaat leven.
Er is bij God heel veel ruimte om zalig te worden voor mensen die dat niet verdienen. Ik denk dat als je dat een klein beetje beseft voor jezelf, heel Ameide en Tienhoven zalig kan worden. Er is ruimte genoeg!
De ‘reddingsoperatie’ van God moet vervolgens door de Heilige Geest toegepast worden. Ik kan het wel zien maar dan heb ik het nog niet. Het door Hem volbrachte werk moet ook ingedragen worden in het hart. Dat is het werk van de Heilige Geest. Dan wordt ik door genade een onderwerp van genade.

Desiree: Dan mag het geloof, geloven: ik heb het zelf uit Zijne mond gehoord.

KERSTBOOM, KERSTDINER OF KERSTTOESPRAAK?

Wat heb je het liefst? Ik denk dat ik een toespraak zou willen van de Koning der Koningen. Ik verkies het Woord van die Koning. Misschien glip ik er zo een beetje tussendoor, maar zo zie ik het wel. Ik zou anders niet kunnen kiezen. Ik lees de toespraak van de koning achteraf altijd wel helemaal door.
Laat ik het zo zeggen: het is zo arm als het alleen maar een kerstboom, kerstdiner of kersttoespraak is. Er is veel en veel meer. Eten is waardevol, je kunt niet zonder, maar kerstfeest gaat natuurlijk wel over de geboorte van de Koning der Koningen.

WAT IS UW KERSTWENS VOOR AMEIDE-TIENHOVEN?

Jaap: Dat het wonder van kerst beleefd mag worden in het hart. En dat God daardoor aan Zijn eer komt. Het is misschien wat dogmatisch, maar ik kan het niet anders verwoorden. Dat de diepste betekenis van kerst toegepast mag worden aan het hart. Nu kan ik, als inwoner van Ameide of Tienhoven ook zalig worden! Niet te begrijpen, toch?
De herkenning mag over kerkmuren heen zijn. Dat er iets van de kerstvreugde gesmaakt en beleefd mag worden. Die verwondering en blijdschap wens ik iedereen toe. Waar dat gezamenlijk beleefd mag worden, komt herkenning over kerkmuren heen.

Desiree: Dat iedereen op een rechte manier de Heere mag kennen. Het niet zelf gaat doen, want dan is het geen genade meer. Dat is het mooie van Kerst, dat je allemaal uit genade dat kind aanbidt omdat het genade is.
Tot slot: Hij is het waard om gediend te worden, niet om wat Hij geeft maar om Wie Hij is.

En daarom laten we graag zien dat we in nog meer geloven!