Roza Boer

“Geen pasklare antwoorden”

“Als je gelooft dat God er voor je is, gaat Hij wel Zijn weg met jou, of dat nu binnen of buiten de kerk is. Er is geen standaard vorm als het gaat om het zoeken van God.
 

Roza Boer over het zoeken van God

 

Groot, maar dichtbij
Het christelijk geloof is ontzettend mooi. Ik geloof dat we een gigantisch grote God en Vader in de hemel hebben. Het bijzondere is dat Hij zich met kerst zo klein maakte: Hij gaf zichzelf als kind (Jezus) en kwam heel dichtbij. Je kunt Hem vasthouden. Tegelijkertijd strekt Hij zijn armen uit naar de wereld, om iedereen een kans te geven om die veiligheid en warmte te voelen, die Hij voor iedereen bestemd heeft.

We denken vaak veel te klein en veel te beperkt van zijn genade. Ik geloof dat we te vaak toeschouwer blijven bij dat bijzondere tafereel met kerst in de stal. Misschien is het doodeng om een klein kindje in je armen te nemen, maar in Zijn grootheid wil Hij niets liever dat we Hem omarmen.

De kerk
Ik merk dat de kerk voor veel mensen vaak een drempel is om met God in contact te komen. Dat is niet zoals het zou moeten zijn. In Ameide heeft iedereen wel een bepaald beeld bij God of een besef van God. Veel mensen hebben het helaas wel erg smal gemaakt en daar een bepaalde gedragsvorm aan vast geplakt. Maar als je in gesprek gaat met elkaar over de kern: dan kom je erachter dat bijna iedereen wel gelooft dat er een God is. Dan denk ik: ja, dat is toch al heel mooi.

Dichtbij jezelf
Als je zoekt naar God, laat jezelf dan niet gek maken door wat hoort, wat moet, wat sociaal wenselijk is of kerkelijke structuur heeft. Heb het lef om daarin naar God te luisteren. Laat je niet te snel in een stroming stoppen, stel je vragen! In de Bijbel zie je dat Jezus nooit zomaar antwoorden gaf. Vaak stelde hij een vraag terug. God heeft het geduld om je leven lang naast je te staan, Hij geeft geen pasklare antwoorden. Wij als kerkmensen zijn vaak geneigd om de antwoorden te geven. Maar wat mij betreft: ga in je eigen tempo en op je eigen manier op zoek.”

[blockleft]Roza, haar leven en Ameide
Samen met haar man André en hun drie kinderen geniet Roza van het wonen in Ameide. “Steeds meer waardeer ik de omgeving van Ameide; de natuur, de ruimte, de rust. We gaan als gezin graag naar de Kaai.” In het dagelijks leven is Roza docent op het speciaal basisonderwijs, geeft ze trainingen, en begeleidt ze kinderen met een rugzak. Daarnaast is ze betrokken bij de hervormde gemeente in Ameide/Tienhoven.[/blockleft]