“Dankbaarheid voorop”

januari 1st, 2016|0 Comments

image

Met dankbaarheid kijkt Leen van Dieren (80) terug op zijn leven. ‘Er is toch zoveel om dankbaar voor te zijn? Dat je gezond bent, dat je leeft, dat je een gelovige vrouw hebt gevonden en dat je vijf gezonde kinderen hebt.’ In gesprek met Leen van Dieren is dat het element dat telkens terugkeert: dankbaarheid.
 

‘Die vreugde moet overwinnen’

 

Positieve keuze

‘’We zijn altijd hervormd geweest. Mijn ouders waren niet zo streng, we gingen geen twee keer naar de kerk. We moesten altijd helemaal lopend vanaf Tienhoven! Als kind deed de kerk je in feite niets. Ik snapte er tenminste weinig van. Zo’n kindermoment is een goeie ontwikkeling, was dat er vroeger maar. Wanneer begint geloof te ontwikkelen? Voor m’n 12e weinig. Vanaf mijn 16e was ik op de jongelingsvereniging. Daar was een goede meester die een stukje geloofsleven in je wilde opbouwen. Vanaf die leeftijd ga je keuzes maken. Je ziet in het geloof een stukje zin in het leven. Rond die leeftijd was ik ook wat twijfelachtig. Is dit mijn kerk? Dat is veranderd in 1953 toen ds. Graafland hier kwam. Die bracht een open stuk evangelie waar je voor die tijd zo weinig van gehoord had. Elke preek zat je geboeid te luisteren, hij sprak naar je hart. Het was ook de tijd dat voor de radio Billy Graham kwam. En als ik die vergelijk proefde ik dezelfde lijn van evangelie. En dat heeft bij mij een kentering in mijn geloofsleven teweeg gebracht. Toen viel er een positieve keuze. Er is vergeving, ook voor mij. Je ziet het leven dan in een ander licht. Dat zijn de dingen waarom het gaat.’’

 

Groeien

‘’Vroeger werden dingen vaak niet bij naam genoemd. In het dorp waren nog veel meningen, dat er iets bijzonders gebeurd moest zijn op een bepaald plekkie. Ik weet nu: geloof kan groeien in verloop van tijd. Dan kun je een verdere lijn voor je leven ook invullen. Het stopt niet bij je belijdenis of als je trouwt. Dat groeien gaat door. Vroeger was geloof iets voor iemand die overleden was. Wat had ie gezegd? Dat is het geloof niet, het geloof is het leven. Het geloof moet uit je leven blijken. Dan is het geloof ook iets wat je blij maakt. Het evangelie is een blijde boodschap. De vergeving staat vast, want de vergeving is groter dan de schuld. Dat pessimisme ligt mij niet. Natuurlijk zijn er ook moeilijke momenten geweest. In 1975 is er bij ons een levenloos dochtertje geboren. Dat roept vragen op, en daar heb je ook wel even werk aan. Maar uiteindelijk komen daar ook de positieve gedachten weer boven. Het kind is niet gedoopt. Nee, maar kinderen die niet gedoopt zijn, zijn geheiligd in het geloof van hun ouders. Misschien moest ze gespaard worden voor veel leed en is ze nu beter af. Het is ingrijpend, je wordt bijgeschaafd en uiteindelijk kom je er weer bovenuit.’’

 

Gunnende gemeente

‘’Waar ik blij van kan worden is als ik op bezoek ben geweest in het kader van Gunnende Gemeente. Dan kom je bij een paar mensen die nooit naar de kerk gaan en kom je tot de ontdekking dat die mensen echt geloven. Dat is mooi! In het verleden heb ik ook een tijd bezoekwerk gedaan. Vaak waren we bij mensen die aan de rand zaten, dat vond ik het mooiste. Dat je ervaart dat er een hart achter zit met een stuk geloofsleven. Daar ben je blij mee. Als je die positieve dingen niet ziet wordt je een beetje droevig. Het is in de kerk soms weleens wat, en daar heb je dan veel verdriet van. Dat is de andere kant. Maar die vreugde moet overwinnen. Vreugde en dankbaarheid voeren dan weer de boventoon. We moeten niet in dat negativisme blijven hangen. God is machtig en bouwt zelf zijn kerk.’’

 

Leen en zijn leven in Ameide en Tienhoven.
Leen is een geboren en getogen Tienhovenaar. Volgens Leen zijn Tienhovenaren altijd streekmensen geweest. ‘Wij gingen alle kanten op waar wat te doen was’. Leen waardeert het dorpse karakter van Ameide en Tienhoven. Ze zouden niet graag in de stad wonen. ‘Op het platteland word je elke dag doordrongen van het wonder van de schepping, wetend dat de Schepper ook Vader wil zijn. De dorpsgemeenschappen van Ameide en Tienhoven zijn volgens Leen altijd nauw verweven geweest. ‘Je kan niet zonder elkaar.’

Tags: , , , , , , , , , ,

Comments Closed